Tip 22: ✨Een bosje vitamine A


Food 🧶 darmen stimulus

Gisteren hadden we het over de zonnevitamine, vitamine D. Vandaag deel ik jullie een eenvoudig recept vol vitamine A. Vitamine A zorgt voor een sterke slijmvliesbarrière en dat is belangrijk want de slijmvliezen zijn doorgaans de eerste barrière die overwonnen moet worden vooraleer een infectie zich kan uitbreiden. Vitamine A versterkt dus je voedingsbodem waardoor virussen geen kans hebben om zich te verspreiden in je lichaam.

Vitamine A vind je in dierlijke vorm in vette vis, eierdooier, kaas of boter bijvoorbeeld. In plantaardige vorm zijn donkergroene groentes topbronnen van bètacaroteen, deze worden door je lever omgezet tot Vit A.

Het is volop radijzentijd. Niet alleen zijn dit heerlijke snoepgroentes voor jong en oud. Maar wist je dat het blad van de radijzen zeer rijk is aan vitamines A en C, calcium en ijzer. Gooi ze dus niet zomaar weg, maar verwerk het radijsgroen in roerbakgerechten, soepen, stamppot of in een groene smoothie. Hieronder een heerlijk receptje voor een radijsblad pesto, een heerlijke smaakmaker voor op je boterham of in je gerechten. Gebruik wel liefst biologische radijzen, zo weet je zeker dat ze niet bespoten werden en verwerk het dadelijk na aankoop, dan zijn de bladeren nog vers.

Radijsblad pesto 🥬ingrediënten:
- 1 bosje radijsblad (bio)
- 2 cm pecorino of parmesan
- 1 teentje look
- handvol (25g) walnoten (of hazelnoten of pijnboomitten)
- 4 el olijfolie
- peper en zout

Rooster de noten in een pan tot ze lichtbruin zijn gekleurd. Je kan ook rauwe noten gebruiken. Pel en hak vervolgens de knoflook en snij de kaas in stukjes en gooi de ingrediënten in de kom van de foodprocessor. Haal het fijne loof van de radijzen (geen steeltjes of harde stukken, je wilt vooral de zachte stukjes gebruiken). Was het grondig onder de kraan en zwier droog in de sladroger of met behulp van handdoek. Doe het groen, de hazelnoten, de kaas, het zout en de peper en de olie in een keukenmachine of blender. Voeg meer olie toe indien nodig en kruid naar smaak.😋

Jan Bikkembergs