Geef eens applaus voor je innerlijke witte leger
Deze tijden nodigen ons uit om ingebakken denkpatronen los te laten en een nieuw perspectief toe laten. Bij Atelier Moss wil ik jullie op een positieve manier voeden om zelf je eigen keuzes te maken en je gezondheid te versterken.
Als er zich ergens een probleem voordoet, op het werk, in je leven of in onze samenleving, dan schieten we meteen met z’n allen in MacGyver modus: let’s fix it. En zo gaan we ook met ons lichaam en onze gezondheid om. Je wordt ziek, gaat naar de dokter en verwacht dat die de oplossing heeft en je beter maakt. Het huidig systeem is dus eerder ziektegericht, fix-it als het zich voordoet, dan wel gericht op preventief behoud van je gezondheid.
Wat als… je het perspectief zou shiften en in plaats van het probleem op te lossen, de échte oorzaak zou achterhalen en die structureel zou aanpakken? Waarom worden we steeds vaker ziek? Waarom werkt ons immuniteitssysteem minder goed en zijn we steeds vatbaarder voor infecties en ontstekingen? Met andere woorden: wat vermindert onze immuniteit? Dat antwoord is complexer, maar het mooie is dat JIJ elke stap zelf kunt zetten, gewoon door je blik te veranderen en je verantwoordelijkheid over je gezondheid terug op te nemen.
Onze immuniteit is onze grootste bondgenoot.
Net zoals we terecht vandaag allemaal de verzorgers op handen dragen en steunen, zo kan je ook je eigen witte legertje in je lichaam eren. Mag ik je even voorstellen aan je eigen legertje van Macrofagen (macro=groot, fagijn=eten) in je lichaam. Deze grote eters, of veelvraten vormen een leger van ongeveer 50.000 miljard witte bloedcellen in je lijf die als taak hebben om microben en afbraakproducten op te ruimen. Ze vormen je eerstelijnsafweer, daarnaast zijn er ook nog gespecialiseerde troepen zoals dendritische cellen (een soort boodschappers), T-helpercellen (die functioneren als generaals), Natural Killer cellen (het elitekorps), B-cellen (wapenfabrieken) en transmissietroepen die zorgen voor een perfecte communicatie. En dat hele systeem werkt dus 24u op 24u voor jou. Heb je die bondgenoten ooit bedankt voor al het werk dat ze voor je doen?
Wat kan je zelf doen om je immuunsysteem te voeden?
Simpel, vermijd zoveel mogelijk de vijanden van je grote bondgenoot en bedank je immuunsysteem voor al het werk dat het elke dag non-stop voor je levert.
Hoe bedank je je witte leger?
Je immuniteitssysteem bevindt zich op 4 plaatsen in je lichaam: de thymus, in ons beenmerg, in de milt en in je darmen.
Je kan je immuuncellen stimuleren door eens met je vingers te trommelen op je thymus, de bovenkant van je borstbeen, net boven je hart. Sluit even je ogen daarbij, maak contact met je leger en bedank hen voor al het werk wat ze voor je doen en hoe ze je beschermen.
Daarna trommel je met je vuisten eens zachtjes op je botten van je bovenarmen en benen. Maak je cellen wakker.
Verschuif je aandacht even naar je milt, links onder je ribbenkast en stel je de vraag: hoe mild ben ik voor mezelf? Kan je voelen dat je helemaal goed bent zoals je bent?
Je immuniteit in je darmen verbeteren doe je door te kiezen voor gezonde voeding, vooral groenten en fruit zijn toppers voor je immuniteit.
Wat zijn de grootste vijanden van onze grootste bondgenoot?
Voedingsfouten: verarmde hoog bewerkte voeding is vijand nummer één, logisch als je weet dat 80% van je immuniteitssysteem zich in de darmen bevindt.
Chronische stress: nefast voor ons systeem want bij aanhoudende stress (dagen, weken) heeft het hormoon cortisol een immuun-onderdrukkende werking.
Binnen zitten: onze witte bloedcellen worden aangemaakt in ons beenmerg, dus als je niet genoeg beweegt of te weinig buiten komt wordt die aanmaak niet gestimuleerd.
Roken: vermindert de afweer van onze luchtwegen en vermindert vitamines A en C.
Geneesmiddelen omwille van hun negatieve impact op de darmflora
Milieuverontreiniging in lucht, water, maar ook stralingsdruk van alle toestellen
Slaaptekort: want tijdens je slaap en in rust kan je immuniteitssysteem optimaal werken
Maar de grootste shift die je kan maken is om je gezondheid niet langer te zien als iets waar iemand anders voor zorgt zodra je ziek wordt, maar iets waar jij elke dag ZELF kan aan bouwen. Door bewust te kiezen voor groenten en fruit in plaats van suiker-rijke snacks. Nu veel mensen noodgedwongen thuis zijn, is er totaal geen nood meer aan Fast Food. Je kan lekker de tijd nemen om te koken en jezelf te versterken vanbinnenuit.
Van fix-it-fast, naar take-it-slow
Deze tijden nodigen uit om het perspectief te shiften van fix-it-fast, naar take-it-slow. Het doel van ons leven is niet om te werken, te consumeren of bezig te blijven. In essentie zijn we hier om iets bij te dragen voor elkaar. We moeten durven de systemen te herdenken als ze onszelf, en onze aarde uitputten, want diep vanbinnen weten we allemaal dat niets eeuwig blijft groeien. Durf je eigen weg te kiezen, nu is dé tijd om je eigen gezondheid en gedrag te veranderen. We ontwaken met z’n allen, laat ons vooral niet teruggaan naar het oude, maar een betere versie worden van onszelf.
Heal yourself and you heal the world.
Vragen over je immuniteit of over hoe je deze kan boosten? Volg onze dagelijkse tips via instagram.com/immuunversterkers of laat je contactgegevens achter.
Hoe geef je je immuniteit een boost via voeding?
80% van wat we eten zou uit groenten en fruit moeten bestaan. Waarom? Omdat wij als mens aan de basis fructivoren zijn, dat wil zeggen dat ons darmstelsel voorbestemd is om vruchten, pitten, noten en groenten vooral te verteren. Kies voor BIO groenten en fruit, want daar zitten 20 tot 40% meer antioxidanten in die onze afweer ondersteunen.
Kies voor volkoren granen in plaats van witmeelproducten (wit brood of pasta, koek, gebak…) want ze bevatten geen vezels waardoor de darmflora verzwakt wordt en dus ook jouw afweer legertje.
Kies de juiste vetten: bak enkel in ongeraffineerde olijfolie van eerste koude persing, kokosolie of boter, zodat er geen transvetzuren vrijkomen. Margarines, of bakken in andere plantaardige oliën (zonnebloem-, mais-olie etc) voeden de ontstekingen in je lichaam.
Vermijd geraffineerde suiker en zoetstoffen: want geraffineerde suikers roven vitamines en mineralen uit je lijf waardoor je je eigen leger verzwakt. Bovendien verdringt suiker ook de gezonde darmflora en dus vermindert je afweer structureel. Als je toch graag iets zoets wil, kies dan voor ongeraffineerde suikers zoals gedroogd fruit, ahornsiroop (ingedikt boomsap), of granensiropen of kies voor stevia. Ook kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam of sucralose zijn te vermijden, want ze zijn voor je lichaam volledig lichaamsvreemd en dus je legertje gaat hierdoor meteen in verdediging wat kan zorgen voor een ontregeling van je systeem.
Zorg voor voldoende vitamine D. Ga wandelen in de zon. Eet vette vis, biologische boter, - eitjes, en – zure zuivelproducten (zoals yoghurt), zongerijpte paddenstoelen en neem desnoods een supplement.
Zorg voor voldoende vitamine A. Die helpt zorgen voor actieve witte bloedcellen en voor sterke slijmvliezen die corona indringers tegenhouden. Eet (plantaardig) veel donkergroene groenten (spinazie, andijvie, broccoli, boerenkool…), rode en gele groenten (wortels, zoete aardappel, pompoen, rode pepers…), oranje en gele vruchten (papaja, perzik, avocado, abrikozen…), en ongeraffineerde rode palmolie. Eet (dierlijk) voldoende vette vis (haring, heilbot, makreel, sardines…), eidooier, boter, zure melkproducten. Neem desnoods een supplement.
Zorg voor voldoende vitamine C uit alle soorten groenten en fruit (alle verse bladgroenten, peterselie, tuinkers, paprika, aardbeien, zwarte bessen, cranberries, druiven…). Vergeet daarbij niet de uienfamilie (ui, knoflook, bieslook, daslook, prei…) en de kolenfamilie (broccoli, boerenkool, palmkool, savooikool, witte kool, waterkers, raap, koolraap, radijzen, rammenas, mierikswortel…). Neem bij ziekte een extra supplement vitamine C.
Zorg voor voldoende zink samen met selenium. Beide zijn nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Zink zit (dierlijk) vooral in rood kwaliteitsvlees, vis, ei, lever en (plantaardig) in pompoenpitten, sesamzaad, noten en peulvruchten. Selenium zit (dierlijk) vooral in rood kwaliteitsvlees, vis, zure zuivel, ei en (plantaardig) in paranoten en zonnebloempitten. Neem desnoods extra supplementen.
Meer weten over je immuniteit: lees het volledig artikel van Dr. Geert Verhelst in de BioGezond: https://bit.ly/2QyaMyH Met dank aan de cursussen rond immuniteit en voeding van Dr. Geert Verhelst, Dr. Fons Vanden Berghe en Dr. Lieven Ostyn van de Levensschool.
Vragen over je immuniteit of over hoe je deze kan boosten? Volg onze dagelijkse tips via instagram.com/immuunversterkers of laat je contactgegevens achter.